Kaip išsirinkti šaldytuvą?

Kaip išsirinkti šaldytuvą?

Šaldytuvas – virtuvės širdis. Jį renkantis labai svarbu išanalizuoti savo poreikius – susirasti tokį prietaisą, kuris geriausiai juos patenkins, be reikalo nešvaistydamas brangiai kainuojančios elektros energijos.

Gamintojai siūlo įvairių tipų įrenginius. Šioje apžvalgoje susipažinsime su šaldymo įrangos ypatumais ir aptarsime naudingiausias funkcijas, kuriomis ji apginkluota. Šaldytuvai ir šaldikliai būna pačių įvairiausių dydžių ir formų. Renkantis tinkamą modelį, visų pirma reikia suplanuoti, kur jis bus statomas, kiek ir kokio maisto bus jame laikoma.

Samsung

Kaip parinkti vietą šaldytuvui?

Prieš pradėdami rinktis konkretų modelį, išsiaiškinkime, kokio dydžio prietaisą galėsime pastatyti savo virtuvėje:
– Tiksliai išmatuokime planuojamos vietos aukštį, gylį ir plotį.
– Įsitikinkime, kad mūsų pasirinktas prietaisas tikrai tilps pro mūsų buto ar namo duris ir kad pakaks vietos jam nugabenti į stovėjimo vietą.
– Palikime pakankamai erdvės vyriams bei durims. Nuspręskime, į kurią pusę jos turėtų atsidaryti.
– Užtikrinkime pakankamai vietos oro cirkuliavimui – įrenginio viršuje, šonuose bei už galinės sienelės reikia palikti bent 1-2 cm tarpelius. Tai ypač svarbu, kai šaldytuvas yra montuojamas į virtuvės spintelę. Taip pat nereikėtų šaldytuvo statyti šonu prie pat sienos.
– Nestatykite šaldytuvo nešildomose patalpose, kuriose temperatūra žemesnė nei 13°C. Parinkime jam vietą sausoje ir gerai vėdinamoje vietoje.

Kuo skiriasi laisvai stovintys ir įmontuojami šaldytuvai?

Visų pirma – talpa. Lyginant pagal vidinę erdvę, laisvai stovintys šaldytuvai yra talpesni nei analogiškų matmenų montuojami modeliai. Montuojami įrenginiai yra sukonstruoti taip, kad galėtų dirbti uždaroje erdvėje. Juos lengva priderinti prie virtuvės interjero, tačiau kartą pastačius, sunkiau perkelti į kitą vietą. Naujos kartos laisvai stovintys šaldytuvai ir šaldikliai išsiskiria ypatingai stilingu dizainu, todėl jie neretai tampa svarbiausiu virtuvės aplinkos akcentu. Tokie prietaisai yra lankstesni ir neretai kainuoja mažiau už analogiškų galimybių įmontuojamus modelius.

Saldytyvu_tipai

Kokie būna šaldymo įrenginiai?

– Amerikinio tipo šaldytuvai. Stilingi didelės talpos įrenginiai, apjungiantys šaldytuvo ir šaldiklio funkcijas. Jie yra didesni už tradicinius šaldytuvus. Jie turi dvejas duris duris. Šaldiklio zona gali būti įrengta prietaiso šone (vadinamasis „Side-by-Side“ variantas) arba apačioje esančiuose stalčiuose (angl. „French Door“).
– Šaldytuvai-šaldikliai. Gamintojai siūlo skirtingų dydžių ir konfigūracijų modelius. Šie įrenginiai turi atskirą šaldiklio zoną, kuri gali būti įmontuota įrenginio apačioje arba viršuje. To paties tūrio prietaisai gali turėti skirtingų dydžių šaldiklius. Įrenginiai, kurių zonos padalintos 70/30 proporcijomis užtikrina didelę šaldytuvo erdvę, skirtą šviežių maisto produktų laikymui. Tuo tarpu 60/40 ir 50/50 modeliai skirti tiems, kuriems reikia talpaus šaldiklio maisto atsargoms.
– Šaldytuvai. Turi vienas duris ir – neretai – viduje įmontuotą nedidelę šaldymo kamerą.
Tokio tipo įrenginiai būna labai skirtingų dydžių – nuo mini šaldytuvų iki didelio tūrio prietaisų, kuriuos renkasi žmonės, planuojantis pirkti atskirą šaldiklį.
– Vertikalūs šaldikliai. Atskirą šaldiklį nesunku įkomponuoti į virtuvės interjerą. Tokie šaldikliai būna skirtingų matmenų: maži, spintelės dydžio ar visaverčio šaldytuvo aukščio.
– Šaldymo dėžės. Skirtingai nei vertikalūs šaldikliai, šie modeliai neturi stalčių ir pasižymi didesne talpa. Juose patogu laikyti didelio formato maisto produktus. Beveik visi modeliai turi pakabinamus krepšelius, skirtus mažoms maisto pakuotėms. Daugumą šaldymo dėžių tenka atšildyti rankiniu būdu. Patogu, kai toks įrenginys korpuso priekyje turi skirtą susikaupusio vandens nuleidimui.
– Vyno šaldytuvai. Šie specializuoti įrenginiai būna laisvai stovintys arba montuojami į baldus. Jie užtikrina optimalų mikroklimatą gėrimų laikymui. Kadangi vynui kenkia ultravioletiniai spinduliai, verta rinktis modelį su neperšviečiamomis arba stiklinėmis durimis, padengtomis šių spindulių nepraleidžiančia danga.

Bešerkšnė „No Frost“ sistema neleidžia formuotis ledo kristalams, todėl maistas ilgiau išlieka šviežias

Bešerkšnė „No Frost“ sistema neleidžia formuotis ledo kristalams, todėl maistas ilgiau išlieka šviežias

Bešerkšnė technologija („No Frost“) ir automatinis atšildymas

Geriausi šaldytuvų modeliai yra aprūpinti bešerkšne technologija. Jutikliai ir nuolatinė ventiliacija užtikrina labai tolygią temperatūrą visame šaldytuvo tūryje. Todėl nesudaromos sąlygos šerkšno ir ledo kristalų formavimuisi. Maisto produktai ilgiau išlieka švieži ir išlaiko savo skonines savybes. Be to, prietaisas nuolat dirba optimaliu režimu, taupydamas elektros energiją ir užtikrindamas didesnį ilgaamžiškumą.
Bešerkšnio darbo režimo neturintys prietaisai dažnai būna aprūpinti automatinio atšildymo sistema. Atsiradus ledo sluoksniui, įrenginiai atjungia šaldymą ir trumpam pakelia apšerkšnijusių elementų temperatūrą: atitirpęs vanduo ir viduje susikaupęs kondensatas nubėga į specialią talpą, o vėliau iš jos yra išgarinamas.

Kas lemia maisto kokybę?

Vis daugiau šaldytuvų modelių yra aprūpinami technologijomis, kurios užtikrina produktų šviežumą, skonį ir padeda išsaugoti jų maistines savybes.
– Kontroliuojamas oro drėgnumas. Šią funkciją turintys prietaisai sukuria optimalias sąlygas daržovių, mėsos ir žuvies laikymui. Jų dėka sulėtėja bakterijų dauginimosi procesas, sumažėja nemalonių kvapų.
– Greitas užšaldymas. Jo metu maisto produktuose nespėja susiformuoti dideli ledo kristalai, kurie pažeidžia vaisių ir daržovių audinių struktūrą. Tokiu būdu apdoroti produktai labai ilgai išlaiko natūralų skonį.
– Specializuotos šaldytuvo zonos, kuriuose sukuriamos optimalios sąlygos įvairių maisto produktų laikymui. Gamintojai siūlo net kelis skirtingus šaldytuvo skyrių tipus:

  • 0°C zona – stalčius, kuriame pastoviai palaikoma itin žema temperatūra. Joje laikoma mėsa, žuvis, sviestas ar sūris du kartus ilgiau išlaiko savo maistines savybes. Tokiame maiste nesiformuoja ledo kristalai, išėmus iš šaldytuvo produktus galima iš karto valgyti arba naudoti maisto ruošoje.
  • „Fresh“ zona – skirta mėsos žuvies ir daržovių laikymui. Joje palaikoma pora laipsnių žemesnė temperatūra nei likusioje šaldytuvo dalyje, tačiau ji svyruoja, priklausomai nuo mūsų pasirinkto šaldytuvo darbo režimo.
  • „CoolSelect“ zona. Ji veikia autonomiškai nuo likusios šaldytuvo dalies. Ši zona prisitaiko prie mūsų poreikių. Pasirinkę optimalų temperatūrinį režimą, joje galime laikyti daržoves (+3°C), mėsą ir žuvį (0°C) arba užšaldyti įvairius maisto produktus (-5°C).

temperaturos

Ar nauji šaldytuvai garsiai dirba?

Šaldytuvo skleidžiamas garsas skiriasi nuo prietaise naudojamos vėsinimo technologijos. Šaldytuvai su bešerkšne sistema dirba šiek tiek garsiau už kitus įrenginius. Triukšmo lygį galima sumažinti tinkamai suderinus šaldytuvo kojeles. Tačiau lyginant su anksčiau gamintais modeliais, šiuolaikiniai prietaisai veikia labai tyliai.
Triukšmo lygis yra nurodomas šaldytuvo aprašyme. Jis yra išreiškiamas decibelais (dB (A). Nauji šaldytuvai vidutiniškai šaldytuvas skleidžia 38-45 dB (A) garsą, kuris prilygsta bibliotekoje girdimiems garsams.

Kiek elektros suvartoja šaldytuvas?

Šaldytuvas – vienas daugiausiai elektros energijos naudojančių įrenginių mūsų namuose. Visi įrenginiai yra skirstomi į energijos efektyvumo klases. Dauguma gamintojų siūlomų modelių yra priskirti A, A+, A++ arba A+++ klasėms. Pastaroji yra pati ekonomiškiausia. Lyginant su A klasės šaldytuvais, A+++ modeliai suvartoja net 60 proc. mažiau elektros energijos.
Bešerkšnę technologiją turinčių šaldytuvų elektros sąnaudos visada išlieka pastovios. Tuo tarpu jos neturintis įrenginys su priaugusiu ledo sluoksniu vartos gerokai daugiau energijos nei po atšildymo.

shutterstock_121054855

Ką reikia žinoti apie šaldytuvo konstrukciją?

Šaldytuvo lentynėlės gaminamos iš stiklo, plastiko ar metalo. Patvariausios ir patogiausios yra lentynos iš grūdinto stiklo, jos išlaiko net 25 kg svorį, sunkiai dūžta, nesibraižo. Lentynų pakraščiuose pritvirtinti plastikiniai rėmeliai sulaiko išsiliejusį skystį, kad jis nelašėtų ant apačioje esančių produktų.
Šaldytuvo durelėse esančios lentynėlės turėtų būti tokios, kad jose būtų galima sutalpinti skirtingų dydžių produktus, o jų aukštį galėtumėte lengvai reguliuoti. Naudinga ir durų atidarymo krypties keitimo galimybė.
Labai svarbu, kad vidinės šaldytuvo sienelės būtų lygios, o garintuvas, palaikantis tolygų šaltį ir optimalią drėgmę visame šaldytuve, būtų įmontuotas į sienelę. Tada bus paprasčiau palaikyti tvarką – lengviau nusivalo sienelės, ant jų nesikaupia nešvarumai.
Dingus elektrai, šaldytuvas turi ilgai išlaikyti žemą temperatūrą, kad jame esantys maisto produktai nepradėtų gesti. Todėl verta rinktis šaldytuvą, kurio vidutinis temperatūros kilimo laikas siekia bent 17-19 valandų.

Maistas

Komentarai

COMMENTS