Kaip išsirinkti orkaitę?

Kaip išsirinkti orkaitę?

Praleidžiame daug laiko virtuvėje, gamindami pačius įvairiausius patiekalus, todėl orkaitė yra vienas svarbiausių jos elementų. Šioje apžvalgoje sužinosime, kokios būna orkaitės ir kaip išsirinkti geriausiai tinkantį modelį.

Kokios būna orkaitės?

Gamintojai siūlo skirtingų tipų ir dydžių prietaisus, todėl išsirinkti mūsų poreikius ir estetinį skonį atitinkantį įrenginį tikrai nėra sudėtinga:
– Laisvai stovinčios viryklės ir orkaitės. Pirkėjai dažnai renkasi virykles su įmontuotomis orkaitėmis. Mat šie įrenginiai palyginti nedaug kainuoja ir sugeba atlikti visas maisto ruošos funkcijas. Mažoms virtuvėms taip pat gerai tinka nedidelės, ant stalviršio statomos orkaitės, kurios savo išvaizda primena mikrobangų krosneles.
– Įmontuojamos orkaitės. Jos statomos į baldus ir tampa svarbiu virtuvės stiliaus akcentu. Orkaitės gali būti montuojamos po stalviršiu (dažniausiai tokie modeliai yra komplektuojami kartu su kaitlente ir turi bendrą valdymo sistemą) arba akių lygyje esančioje spintelėje. Pastarajam naudojimo būdui pritaikyti prietaisai aprūpinti nepriklausomu valdymu. Įmontuojamas orkaites galima komponuoti su kitais įmontuojamais įrenginiais: šildymo ir vakuumavimo stalčiais, mikrobangų krosnelėmis ar, pavyzdžiui, kavos virimo mašinomis.

Įmontuojamos orkaitės, priklausomai nuo modelio, gali būti statomos po stalviršiu arba akių lygyje

Įmontuojamos orkaitės, priklausomai nuo modelio, gali būti statomos po stalviršiu arba akių lygyje

Kokio dydžio orkaitės mums reikia?

Tiek laisvai statomos viryklės, tiek ir integruotos orkaitės būna skirtingų dydžių. Prieš rinkdamiesi konkretų modelį, tiksliai išmatuokime vietą, kurią planuojame skirti naujam įrenginiui.
Laisvai statomos viryklės su orkaitėmis būna 50, 55 arba 60 centimetrų pločio. Siekiant užtikrinti tinkamą oro cirkuliavimą, gamintojai rekomenduoja iš visų pusių palikti 5 milimetrų pločio tarpus.
Įmontuojamos orkaitės yra pritaikytos standartinėms 60 centimetrų pločio virtuvės spintelėms, tačiau jos skiriasi aukščiu. Galime rinktis orkaičių modelius, kurių aukštis siekia nuo 45 iki 90 centimetrų.
Renkantis orkaitę svarbu atsižvelgti ne tik į turimą vietą, bet ir mūsų šeimos poreikius. Paprasčiausia tai padaryti įvertinant orkaitės talpą – įrenginio aprašyme ji nurodoma litrais:
– 1-2 asmenų poreikius gali patenkinti 35-50 litrų orkaitė;
– 3-4 žmonių šeimai prireiks 40-70 litrų talpos orkaitės;
– Didelei šeimai reikalinga ne mažesnis nei 70 litrų talpos įrenginys.

Viryklė su orkaite – geras sprendimas nedidelei virtuvei

Viryklė su orkaite – geras sprendimas nedidelei virtuvei

Elektrinė ar dujinė – kokią orkaitę pasirinkti?

Gamintojai siūlo elektrinius, dujinius ir mišrius modelius. Kokie jų privalumai ir trūkumai?
– Elektrinės orkaitės. Anksčiau gamintos elektrinės orkaitės įkaisdavo lėčiau nei dujinės. Tačiau nauji modeliai yra aprūpinti greito įkaitinimo funkcija, kuri šį trūkumą pašalino. Elektriniai įrenginiai pasižymi plačiomis valdymo ir kepimo sąlygų kontrolės galimybėmis. Geriausi modeliai turi orkaitės viršuje ir apačioje išsidėsčiusius kaitinimo elementus, grilio funkciją bei ventiliavimo sistemą. Skirtingai komponuojant šių elementų darbą, sukuriamos optimalios sąlygos įvairiausių patiekalų ruošai. Kai kuriuose modeliuose yra žiedinis (konvekcinis) kaitinimo elementas, kurio dėka karštas oras geriau paskirstomas orkaitėje. Tai ypač aktualu kepant gaminius iš tešlos bei gaminant mėsos patiekalus.
– Dujinės orkaitės. Neturi tokių tikslių temperatūros reguliavimo galimybių, todėl ruošoms metu maistą reikia daugiau prižiūrėti ir vartyti. Tačiau jos mažiau išdžiovina maistą ir gerai tinka troškiniams bei kitiems drėgmės reikalaujantiems patiekalams. Grilio funkcijos neturinčiuose dujinių orkaičių modeliuose, viršutinė patiekalo dalis apskrunda prasčiau negu elektrinėse orkaitėse. Vienas svarbiausių dujinių orkaičių privalumų – jų eksploatavimas kainuoja pigiau nei elektrinių įrenginių.

Kepsnys

Elektrinių orkaičių tipai

– Tradicinės orkaitės – šie prietaisai turi viršutinį ir apatinį kaitinimo elementą. Darbo metu karštas oras kyla į viršų. Todėl susiformuoja skirtingos karščio zonos, kurias galima panaudoti tradiciniams kepiniams ir patiekalams.
– Orkaitės su ventiliatoriais. Šiuose įrenginiuose įdiegta oro cirkuliavimo sistema užtikrina vienodą temperatūrą visame orkaitės tūryje. Tai leidžia trečdaliu sumažinti orkaitės įkaitinimo bei kepimo laiką. Ventiliatorius praverčia ruošiant patiekalus, kurių gamybai reikalinga vienoda temperatūra.
– Daugiafunkcės orkaitės – tai orkaitės su ventiliatoriais, turinčios tokias papildomas funkcijas kaip kepimas ant grotelių, atšildymas ir terminis kepimas. Daugiafunkcės orkaitės užtikrina veiksmingesnį karšto oro cirkuliavimą, todėl maistas vienodai iškepa ir apskrunda.
– Kombinuotosios garinės orkaitės – šiam tipui priskiriamos daugiafunkcės orkaitės, aprūpintos maisto gaminimo programomis, naudojančiomis garus arba karštį ir garus. Garinės orkaitės pašalina elektriniams prietaisams būdingą trūkumą – jos palaiko reikiamą drėgnumo lygį ir padeda išsaugoti patiekalo sultingumą. Garo programų dėka galėsime išsikepti duonos su auksine plutele ir paruošti minkštos vištienos su traškiu paviršiumi.

Orkaitės priežiūra

Palaikyti švarą orkaitėje būtina, tačiau tai gali pareikalauti daug laiko ir pastangų. Laimei, gamintojai sukūrė kelis skirtingus metodus, gerokai palengvinančius orkaitės priežiūrą:
– Keraminė danga – orkaitės sienelės padengiamos lygiu emalės sluoksniu, užkertančiu kelią nešvarumų sankaupoms. Riebalus ir degėsius galima nesunkiai pašalinti šluoste ir nedideliu valymo priemonės kiekiu.
– Katalitinis valymas – įkaitinus orkaitę iki 220°C suaktyvinama katalitinė sienelių danga. Ji oksiduoja riebalų likučius ir paviršius tampa švarus.
– Pirolitinis valymas – naudojant šį valymo metodą orkaitė įkaista iki 500°C – visi likučiai ir riebalai pavirsta pelenais, kuriuos galima pašalinti paprasta šluoste.

Orkaitės ventiliatorius

Naudingos orkaitės funkcijos

– Ventiliatorius – užtikrina vienodą temperatūrą orkaitės viduje ir trečdaliu sutrumpina patiekalo gaminimo laiką.
Greito įkaitimo funkcija – sutrumpina elektrinės orkaitės parengimo laiką: iki 200ºC temperatūros ji įkaista per 5-6 minutes.
– Konvekcinis (žiedinis) kaitinimo elementas leidžia greitai atšildyti šaldytus produktus ir pašildyti jau pagamintus patiekalus. Ši funkcija ypatingai naudinga, kepant gaminius iš tešlos, kadangi tešla labiau iškyla. Galima gaminti keletą skirtingų patiekalų iš karto.
– Kepimo ant grotelių funkcija (grilis) – leidžia mėgautis apskrudusiu maistu.
– Kepimas garuose – idealus būdas gaminti sveiką maistą, sumažinant patiekalo ruošai reikalingų riebalų kiekį. Gaminimo metu nesusimaišo patiekalų kvapai, maistas nepridega, vidus išlieka sultingas, o paviršius traškus.
– Termometras-zondas – leidžia nuolat stebėti patiekalo temperatūrą, neatidarant orkaitės durelių. Ypatingai praverčia gaminant kepsnius.
– Laikmatis – pasibaigus nustatytam laikui, orkaitė garsiniu signalu praneša apie baigtą darbą ir išsijungia.
– Teleskopiniai bėgeliai – jų dėka be vargo ištrauksime sunkius patiekalus iš įkaitusios orkaitės.
– Vidaus apšvietimas – leidžia patogiai stebėti maisto ruošos eigą.
– Trigubas durelių stiklas – jo dėka orkaitės paviršius visada išlieka vėsus. Tai ypač svarbu, jei namuose yra mažų vaikų ir naminių gyvūnų.
–Užraktas nuo vaikų – užblokuoja netyčinį orkaitės durelių atidarymą maisto ruošos metu.

Komentarai
Naujesnis straipsnis
Senesnis straipsnis

COMMENTS