Big Green Egg: keraminės „kamado“ kepsninės

Big Green Egg: keraminės „kamado“ kepsninės

Molinės „kamado“ tipo krosnys Azijoje yra naudojamos jau 3 tūkst. metų. Į Vakarus jos atkeliavo po Antrojo pasaulinio karo. 1974 m. Atlantoje (JAV) buvo įkurta kompanija „Big Green Egg“. Ji pradėjo gaminti naujos kartos kepsnines, kuriuose panaudojo NASA ištobulintas keramikos technologijas.

Patentuotas aukštos kokybės kompozitas pasižymi ilgaamžiškumu ir labai gera šilumos izoliacija. Nuo sienelių atspindimas karštis sukelia kaitrą, kuri maistui suteikia ypatingą ir nepakartojamą skonį. Dėl išskirtinių izoliacinių savybių lauko temperatūra neturi jokios įtakos tam,kas vyksta „Big Green Egg“ viduje. Todėl kepimo temperatūrą galima reguliuoti vieno laipsnio tikslumu nuo 70 °C iki 350 °C ribose net tada, kai lauke spusteli šaltukas.

Kaip veikia „Big Green Egg“?

Ši kepsninė kūrenama medžio anglimi, kurią sudedame į korpuso apačioje esančią ugniadėžę. Vienos anglies normos pakanka daugiau nei 12 darbo valandų. Užkūrus ugnį keptuvas įkaista per mažiau nei 15 minučių.

Atlošiamame dangtyje įmontuotas termometras leidžia stebėti kepimo temperatūrą. Ją galima keisti reguliuojant į vidų patenkančio ir išeinančio oro srautą.

Keraminis paviršius išlieka pakankamai vėsus. Jis nebijo staigių temperatūros pokyčių, neskilinėja ir nepraranda izoliacinių savybių. Be to, jį labai lengva valyti.

Ką gali „Big Green Egg“?

Kepsninė turi nerūdijančiojo plieno groteles, ant kurių galima kepti įvairius patiekalus. Ji taip pat atstoja maisto rūkyklą ir orkaitę.

Su „Big Green Egg“ iškepti patiekalai – kepsniai ir avies kumpiai, žuvies filė ir gardžios vištų krūtinėlės – išlieka labai sultingi ir įgauna gardų dūmo aromatą. Keraminis gaubtas apsaugo maistą nuo perdžiuvimo net tada, kai jį per ilgai laikome viduje.

Daugybė naudingų priedų

Kompanija „Big Green Egg“ kuria ne tik „kamado“ keptuvus, bet ir jiems skirtus priedus, kurie dar labiau išplečia šių prietaisų galimybes. Štai patys įdomiausi ir naudingiausi:

– Keraminis „ConvEGGtor“ laikiklis. Jis veikia kaip skydas nuo kaitros ir saugo maistą nuo tiesioginio sąlyčio su karščio šaltiniu. Su „ConvEGGtor“ galima ruošti  visus orkaitėje kepamus patiekalus, kepti smulkius produktus ir gaminti maistą žemoje temperatūroje. „ConvEGGtor“ galima naudoti su ketaus puodu ar kepimo akmeniu.

– Kepimo akmenys. „Big Green Egg“ siūlo plokščius ir kraštelius turinčius kepimo akmenis, su kuriais išsikepsime gardžios duonos ar picos su traškiu pagrindu.

– Pakeltos pusmėnulio formos grotelės. Jos leidžia gerokai padidinti kepsninės talpą ir puikiai tinka tiems maisto produktams, kuriems reikia žemesnės kepimo temperatūros.

– Ketaus puodai. Puikiai tinka troškiniams, košėms ir sriuboms gaminti. Puodai būna skirtingų dydžių, emaliuoti ar su metalo paviršiumi. Juos galima naudoti vietoje keptuvės.


Skirtingų dydžių kepsninės

„Big Green Egg“ puikiai tinka ne tik namams, bet ir restoranams bei kavinėms. Amerikiečių kompanija siūlo skirtingų dydžių modelius:

– „Big Green Egg MiniMax“ – kompaktiškas, bet galingas modelis. Jis neaukštas ir nelabai sunkus, todėl šią kepsnię galima statyti ant stalo ir persinešti į lauką. Grotelių skersmuo – 33 cm. Ant jų telpa vienas 3 kg kalakutas, viščiukas, 4 mėsainiai, 2 jautienos antrekotai arba viena šonkaulių juosta.

Naujausia kaina: €


„Big Green Egg Medium“. Ši kepsninė yra ypač universali. Įdėjus „ConvEGGtor“ laikiklį, ji virsta orkaite, kuri puikiai tinka gaminti maistą žemoje temperatūroje. O naudojant keraminį akmenį galima kepti picas arba duoną. Be to, šis modelis yra pakankamai didelis, kad jame tilptų ketaus katilas. 38 cm skersmens grotelėse telpa 4–6 kg mėsos.

Naujausia kaina: €


„Big Green Egg Large“. Puikiai tiks didelei šeimai, pokyliui ar net profesionaliai restorano virtuvei. Ši kepsninė turi 46 cm skersmens groteles ir jai tinka daugiausiai „Big Green Egg“ sukurtų priedų. „Large“ puikiai tinka lauko virtuvei. Šiame modelyje galima vienu metu kepti net iki 10 kg mėsos patiekalų.

Naujausia kaina: €

Komentarai

COMMENTS